Grilujeme bez masa: 3 rychlé recepty pro milovníky grilovaných sýrů

Plameňák nezapomíná ani na labužníky grilovaných sýrů. Vybrali jsme pro vás tři jednoduché recepty na to pravé sýrové potěšení. Máte chuť na grilovaný camembert, halloumi anebo eidam?


Které sýry jsou vhodné ke grilování

Na začátek jedno malé doporučení – negrilujte všechny sýry, které doma zrovna najdete. Ke grilování vybírejte tvrdší sýry s pevnější strukturou. Plátkové či měkké sýry by vyšší teplotu nevydržely. Na gril se hodí například gouda, eidam, ementál, ale i sýry s plísní na povrchu jako hermelín či camembert. Nic nezkazíte ani grilováním halloumi sýru či oštiepku. 


Camembert s brusinkami a pistáciemi

  1. Alobal přeložíme na dvě vrstvy a vytvoříme z něj košíček. Do něj vložíme camembert v celku. 
  2. Sýr pokapeme olivovým olejem a položíme na gril. 

TIP: Sýr grilujte po obvodu mřížky, protože uprostřed je teplota nejvyšší.

  1. Když se sýr začne nafukovat, je hotový.
  2. Na závěr camembert polijeme brusinkami a posypeme nasekanými pistáciemi.

Jarní salát s halloumi

  1. Sýr halloumi nakrájíme na plátky s tloušťkou zhruba půl centimetru a na sucho grilujeme dokud nezezlátne. 
  2. Mezitím si připravíme salát. Do misky přidáme mix salátů včetně rukoly a špenátu, pokrájená rajčátka, papriku olivy a červenou cibuli. 
  3. Zeleninu zalejeme medovo-hořčičnou zálivkou, kterou si připravíme smícháním 50 ml olivového oleje, lžíce vinného octa, lžíce dijonské hořcice, medu, soli a pepře.
  4. Na hotový salát položíme plátky grilovaného sýru a můžeme podávat. 

Sýrové špízy

  1. Sýr nakrájíme na větší kostky. Pro tento recept volte tvrdý sýr jako eidam, goudu či ementál. 
  2. Na špízy můžeme použít libovolnou zeleninu jako různě barevnou papriku, cibuli, či cuketu anebo houby či ananas. Zakázané není ani maso, pokud by vám vegetariánská verze nestačila. :)
  3. Suroviny střídavě napichujeme na špejle a grilujeme.

Zdroj foto: pexels.com, pixabay.com