hamburger na grilu

Pozvěte kamarády nebo rodinu na perfektní hamburgery z grilu. Jsou připravené raz dva a jejich chuť vás i vaše hosty mile překvapí. Dáme vám tipy, jak na to - od výběru správného masa až po detailní přípravu.

Jak vybrat maso na hamburgery?

Pro chutné a šťavnaté hamburgery je výběr masa na prvním místě. Je důležité vybírat tučnější masa, ve kterých je dostatek tuku a hamburgery zůstanou plné šťávy i po propečení. 

Hovězí maso

Hovězí maso patří mezi top masa na přípravu hamburgerů. Vybírejte druh masa, který má podíl tuku min. 20–30 % a podíl masa kolem 8070 %, což je např. hovězí přední. Nechceme suché a nemastné hamburgery, no ne?

Hovězí plec ⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ideální pro mletí masa, má vyšší podíl tuku a je chuťově výraznější

Hovězí krk –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ má kolem 15 % tuku, je velmi chutný a prorostlejší, což zajistí jeho šťavnatost

Vepřové maso

Druhou volbou pro hamburgery je vepřové maso. Vhodnější je ho namíchat s hovězím masem, a to v poměru 50:50. Vepřové maso je křehčí, měkčí a má specifickou chuť.

Vepřová plec –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ maso s vyšším podílem tuku, min. 15 %

U masa vždy dejte přednost kvalitě. Nakupujte v masnách, nejlépe přímo od farmáře a v bio kvalitě. Na chuti to vždy poznáte a rozhodně platí: dejte přednost kvalitě, ne kvantitě.

maso na burgery

Suroviny na přípravu burgerů (porce pro 4 osoby)

Samotné burgery

500 g hovězí plece (nebo mix mas dle návodu výše)
1 vejce
pepř
sůl

Na kompletaci hamburgerů

4 hamburgerové bulky
4 plátky slaniny
4 plátky sýra (ideál čedar nebo gouda)
2 červené cibule
2 sterilované okurky
1 větší rajče
20 g listového salátu
majonéza
hořčice, kečup nebo barbecue omáčka dle chuti
olivový olej na potření

Bez čeho se neobejdete?

gril
dřevěné uhlí, brikety, plynová bomba nebo jiné palivo
grilovací rošt, nejlépe litinový + v ideálním případě litinovou grilovací desku
tvořítko na hamburgery

tvorba burgerů

Jak připravit ty nejšťavnatější hamburgery?

  • Na začátku je dobré rozpálit gril na 140 °C. Pokud máte, použijte litinovou grilovací desku, na které vám to půjde samo. Použití litinové desky oproti klasickým roštům nabízí mnoho výhod. Rovnoměrně propékají a udrží šťavnatou a plnou chuť připravovaných jídel. Budou skvělým parťákem k opékání grilované zeleniny, palačinek a dalších pokrmů. A také vám jejich údržba nedá tolik práce, protože se deska udržuje lépe než-li rošt.
  • Připravte si samotné hamburgery –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ smíchejte mleté maso s pepřem, solí a vejcem. Dejte do předem vymazaných forem na hamburgery a uložte pěkně v chladu do lednice. Přijde na ně řada za chvíli.
  • Červenou cibuli si oloupejte, nařezejte na tenké plátky a dejte zesklovatět na rozehřátou grilovací desku (pokud nemáte, použijte pánev vhodnou na gril). Spolu s cibulí opečte i plátky slaniny, následně dejte stranou.
  • Sundejte z grilu grilovací desku a rozehřejte ho na 200 °C.
  • Následně si nakrájejte rajče a okurky na tenké plátky a hamburgerové bulky rozkrojte napůl.
  • Z lednice si vezměte připravené hamburgery, vyjměte je z forem a lehce potřete olivovým olejem. Poté vložte na rozpálený grilovací rošt a zavřete víko grilu. Grilujte cca 4 minuty z každé strany.
  • Hamburgerové bulky lehce opečte z vnitřní strany a poté vyndejte společně s masem. Pozor, aby se vám nespálily, opékejte cca půl minuty.
  • A hurá na kompletaci. Na bulku rozetřete majonézu, přidejte listový salát, rajčata, okurky a na ně položte grilované maso. Navrch dejte opečenou cibuli a sýr, který hamburgeru dodá tu správnou chuť, a nezapomeňte na grilovanou slaninu. Vše pokapejte kečupem nebo dresinkem podle vaší chuti. Přiklopte vrchní částí housky a tadá, neodolatelné hamburgery jsou na světě.

Jednoduché, že? Pro rychlejší přípravu vybírejte z naší nabídky náčiní na burgery.

Dobrou chuť nebo spíše Guten Appetit!