Recept: hovězí steak na pánvi, co má šťávu!

Možná jste už slyšeli hlášku Moje oblíbené zvíře je steak”. To říkají lidé, kteří už měli tu čest jíst dokonale šťavnatý steak jako od šéfkuchaře. No a nyní vám prozradíme recept, jak ho připravit doma na pánvi. Žádným jiným jídlem si na Valentýna u své polovičky takhle nešplhnete.

Co vám při přípravě steaků pomůže uspět?

Litinová pánev

Potřebujete pořádné náčiní. Litinová pánev je sázkou na jistotu, protože výborně vede teplo a rozpálíte ji na vysokou teplotu. Steak prostě neuděláte na malé pánvi na palačinky. Musí se do ní vlézt hezky celý.

Pořádné kleště

Steak není balón a propíchnutím nepraskne, ani z něj nevyteče všechna šťáva. ALE, o nějakou tu šťávičku rozhodně přijdete. Proto je mnohem lepší vzít do rukou pořádné kleště.

Kuchyňský teploměr a stopky

Steak je citlivý na teplotu, proto je vpichovací grilovací teploměr polovinou úspěchu. Také je potřeba stopovat čas. Když chcete být v kuchyni styloví, můžete použít minutovník, ale běžným smrtelníkům stačí i stopky na mobilu.

Dobré rady od řezníků

  • Na steak vybírejte vyzrálé a tučnější hovězí. Lahůdkou jsou steaky ze svíčkové nebo z roštěné. Můžete však použít i kýtu, krk či pupek.
  • Tloušťka masa v syrovém stavu by měla být minimálně 3 centimetry. Kuchařskou (ale i valentýnskou) terminologií “tak na 2 prsty”.
  • Steaky vždy pečte samostatně. Nejsou to řízky, kterých na pánev naskládáte, kolik se jich tam vejde.
  • Každý 1 cm steaku potřebuje cca 1 minutu pečení na pánvi.

Jak připravit steak na pánvi

Stačí vám 5 ingrediencí

  • Pořádný kus masa
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo
  • Olej (ideálně řepkový, ten snese i vysokou teplotu a jen tak se nepřepálí)

1. Předehřátí: Maso nejdříve temperujte

To znamená, že maso vyberte z lednice a pár hodin ho necháte venku temperovat na pokojovou teplotu.

2. Štěstí přeje připraveným, aneb předehra

Zapněte si troubu na 150 °C.

Rozpalte pánev, až se z ní začne malinko kouřit.

Mezitím si steak osušte a maso hezky namasírujte z obou stran olejem. Přeci je ten Valentýn. Zatím ho ale nekrájejte, ani nesolte.

3. Maso zprudka opečte zhruba 2 minuty z každé strany. Šup s ním na pánev

Pozor v jakém tvaru ho položíte na pánev, tak bude vypadat i na talíři, tak se nebojte steak vzít do rukou a trošku ho vytvarovat. hem opékání se steakem nic nedělejte. Pak ho kleštěmi odlepte z pánve a otočte na druhou stranu.

4. Ještě není hotovo! Steak nechte dojít v trouby

Na steak položte kousek másla, zabalte ho do alobalu a šup s ním do trouby na 150 °C.


Na jak dlouho?

To závisí od toho, jestli chcete steak Rare (pak 2-3 minuty), Medium (5-6 minut) anebo Well done (8-10 minut).

5. Kdo si počká, ten se dočká 

Zásadní je steak okamžitě po vyndání z trouby neservírovat. Dopřejte mu desetiminutového šlofíka a přikryjte ho zlehka alobalem. Ještě předtím ho můžete dochutit solí a pepřem z mlýnku.

Steak můžete podávat s grilovanou zeleninkou či pečenými brambory s bylinkami.

Tak a to by bylo vše. A nezapomeňte si doma dělat steaky častěji než jen na Valentýna. :)

 

 Zdroj foto: pixabay.com, pexels.com