Možná jste už slyšeli hlášku “Moje oblíbené zvíře je steak”. To říkají lidé, kteří už měli tu čest jíst dokonale šťavnatý steak jako od šéfkuchaře. No a nyní vám prozradíme recept, jak ho připravit doma na pánvi. Žádným jiným jídlem si na Valentýna u své polovičky takhle nešplhnete.
Co vám při přípravě steaků pomůže uspět?
Litinová pánev
Potřebujete pořádné náčiní. Litinová pánev je sázkou na jistotu, protože výborně vede teplo a rozpálíte ji na vysokou teplotu. Steak prostě neuděláte na malé pánvi na palačinky. Musí se do ní vlézt hezky celý.
Pořádné kleště
Steak není balón a propíchnutím nepraskne, ani z něj nevyteče všechna šťáva. ALE, o nějakou tu šťávičku rozhodně přijdete. Proto je mnohem lepší vzít do rukou pořádné kleště.
Kuchyňský teploměr a stopky
Steak je citlivý na teplotu, proto je vpichovací grilovací teploměr polovinou úspěchu. Také je potřeba stopovat čas. Když chcete být v kuchyni styloví, můžete použít minutovník, ale běžným smrtelníkům stačí i stopky na mobilu.
Dobré rady od řezníků
- Na steak vybírejte vyzrálé a tučnější hovězí. Lahůdkou jsou steaky ze svíčkové nebo z roštěné. Můžete však použít i kýtu, krk či pupek.
- Tloušťka masa v syrovém stavu by měla být minimálně 3 centimetry. Kuchařskou (ale i valentýnskou) terminologií “tak na 2 prsty”.
- Steaky vždy pečte samostatně. Nejsou to řízky, kterých na pánev naskládáte, kolik se jich tam vejde.
- Každý 1 cm steaku potřebuje cca 1 minutu pečení na pánvi.
Jak připravit steak na pánvi
Stačí vám 5 ingrediencí
- Pořádný kus masa
- Sůl
- Pepř
- Máslo
- Olej (ideálně řepkový, ten snese i vysokou teplotu a jen tak se nepřepálí)
1. Předehřátí: Maso nejdříve temperujte
To znamená, že maso vyberte z lednice a pár hodin ho necháte venku temperovat na pokojovou teplotu.
2. Štěstí přeje připraveným, aneb předehra
Zapněte si troubu na 150 °C.
Rozpalte pánev, až se z ní začne malinko kouřit.
Mezitím si steak osušte a maso hezky namasírujte z obou stran olejem. Přeci je ten Valentýn. Zatím ho ale nekrájejte, ani nesolte.
3. Maso zprudka opečte zhruba 2 minuty z každé strany. Šup s ním na pánev
Pozor v jakém tvaru ho položíte na pánev, tak bude vypadat i na talíři, tak se nebojte steak vzít do rukou a trošku ho vytvarovat. Během opékání se steakem nic nedělejte. Pak ho kleštěmi odlepte z pánve a otočte na druhou stranu.
4. Ještě není hotovo! Steak nechte dojít v trouby
Na steak položte kousek másla, zabalte ho do alobalu a šup s ním do trouby na 150 °C.
Na jak dlouho?
To závisí od toho, jestli chcete steak Rare (pak 2-3 minuty), Medium (5-6 minut) anebo Well done (8-10 minut).
5. Kdo si počká, ten se dočká
Zásadní je steak okamžitě po vyndání z trouby neservírovat. Dopřejte mu desetiminutového šlofíka a přikryjte ho zlehka alobalem. Ještě předtím ho můžete dochutit solí a pepřem z mlýnku.
Steak můžete podávat s grilovanou zeleninkou či pečenými brambory s bylinkami.
Tak a to by bylo vše. A nezapomeňte si doma dělat steaky častěji než jen na Valentýna. :)
Zdroj foto: pixabay.com, pexels.com