Recept: pomalu pečená vepřová žebra

Nejlépe investovaných 200 minut v životě

Jemná kůrčička, měkké maso, které se samo odděluje od kosti a světlý ležák 12° k tomu. Tak by měli vypadat správně upečená vepřová žebra. Vyzkoušejte recept na tuto lahůdku, která nemusí být pouze výsadou letních grilovaček. Rozpalte gril či troubu, jde se na to!

Nejlepší žebra upečete v litině

Žebra doporučujeme péct v masivní litinové formě, ale zvládnete to i na klasickém pekáči. Litina se však díky optimálnímu rozložení tepla skvěle hodí pro pečení masa. Využijete ji také na přípravu chleba, casserole pokrmů a mnoha dalších receptů.

Litinovou formu můžete šoupnout do grilu, na venkovní ohniště a samozřejmostí je i možnost přípravy pokrmů v popelu nebo troubě.

Řeznický tip na začátek

Žebra nestačí jen umýt. Je potřeba z nich stáhnout i blánu z vnitřní strany oblouku žebírek. Získáte tak lepší chuť, omáčka lépe prosákne do masa a na talíři to bude vypadat podstatně vábivěji.

Co budete potřebovat

Nezapomeňte na marinádu

  • 2 PL kečupu
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1 PL medu
  • 1PL worcestrové omáčky

Jak připravit pomalu pečená vepřová žebra

  1. Žebra položte do vymaštěné litinové formy a posypte cukrem, mletou paprikou a granulovaným česnekem.
  1. Osolte, opepřete a všechny ingredience hezky vmasírujte do masa.
  1. Formu přikryjte víkem a vložte do trouby či grilu vyhřátém na 150° Žebra pomalu pečte zhruba 2,5 hodiny.

TIP: Chtělo by to nový gril?  
Pokud hledáte nový zahradní gril, skladný cestovní gril na uhlí, plynový gril pro každodenní použití, nebo bezúdržbový elektrický gril, podívejte se na naši nabídku grilů. Rádi vám poradíme s výběrem.

  1. Abyste na chvíli zapomněli, jak moc vám kručí v břiše, připravte si jednoduchou marinádu na potření. V misce smíchejte kečup, hořčici, worcestrovou omáčku a med.
  1. Po 2 a půl hodinách žebra potřete omáčkou a pečte dalších 30 minut.
  1. Poté teplotu zvyšte na 200°C a bez víka nechte dopéct dalších 20 minut. To aby se na žebírkách vytvořila křupavá kůrčička.

Podávat můžete s nakládanou zeleninou, chlebem, salátem coleslaw, křenem a hořčicí. Tento recept si přidejte do záložek, na 100 % ho budete znovu googlit.

Nezapomeňte, že žebra nejlépe chutnají, když se jedí hezky rukama a prolévají vychlazeným ležákem. Na zdraví! :)

 

Foto: pexels.com