Snídejte jako králové: 5 snadných receptů  z jedné pánve

Dali jste si jako předsevzetí, že se pokusíte častěji snídat? Pak jste tu správně. Naučíme vás recepty z jedné pánve a přidáme pár rad, jak vylepšit ta nejjednodušší jídla.

Bez pánve nejsou koláče

Aby vám šla práce od ruky, je třeba se pořádně vybavit. Absolutní nutností je dobrá univerzální pánev, na kterou je spoleh. Doporučujeme pánev litinovou, která bez problému může i do trouby. Na univerzální pánve se vám budou určitě hodit i poklice vhodné velikosti.

Pokud máte malé děti, nebo milujete sladké snídaně, neztratí se u vás ani pánev na palačinky. U vašich ratolestí pak maximálně zabodujete s pánví na lívance. S náčiním v naší nabídce vykouzlíte snadno lívancové smajlíky, zvířátka ze ZOO, sněhové vločky nebo tradiční holandské mini lívanečky zvané Pofferjets.

Mezi další evergreeny patří pánev na vejce. V ní usmažíte dokonale pravidelná volská oka, případně ji můžete použít jako lívanečník.

Vybavení máme. Teď můžeme přejít k receptům

Slunce na talíři

Tahle snídaně vám zlepší den! A je tak jednoduchá, že ji zvládne připravit každý. Třeba i vaše děti, samozřejmě pod dozorem. 

Na 1 porci potřebujete:
2 plátky toustového chleba
trochu másla
vejce
sůl
pepř

kulaté vykrajovátko
miska
ostrý nůž

Postup:
Vezměte si misku a s její pomocí vykrojte z jednoho plátku chleba velké kolečko. Uvnitř udělejte vykrajovátkem ještě jedno menší kolečko. Ze zbytku prvního plátku a z celého druhého plátku odstraňte kůrku a nakrájejte je na silnější pruhy. Toustové kolečko i proužky opečte na másle dozlatova a obraťte. Ztlumte plamen, doprostřed kolečka vyklepněte vejce, okořeňte a usmažte. Podávejte se zeleninou, šunkou, sýrem nebo opečenou slaninou.

Fritatta

Už vás nebaví dělat dokola omeletu? Povyšte ji na Fritattu!

Potřebujete: 
několik vajec
oblíbené suroviny „co dům dal” (slaninu, brambory, šunku, špenát, hrášek, cuketu…)
sůl, pepř
máslo

pánev, která může do trouby

Postup: 

Napřed si na másle opečte suroviny, které chcete do fritatty dát. Poté je rovnoměrně rozprostřete po pánvi, zalijte vejci, osolte, opepřete a nechte chvilku péct. Polotekutou fritattu vložte do trouby a dopečte dozlatova. Nechte chvilku odstát a podávejte.

Anglická snídaně 

Udělejte si oblíbenou Full English Breakfast snadno, rychle a bez zbytečného nádobí.

Na 2 porce potřebujete: 
plechovku bílých fazolí v rajčatové omáčce
cca 4 klobásy na grilování
4 plátky slaniny
cca 6 žampionů
cca 10 cherry rajčátek
2 vejce
máslo
sůl, pepř

pořádně velkou pánev
nádobu, která udrží jídlo teplé

Postup:

Existují hned 2 způsoby přípravy.

První zahrnuje přípravu na sporáku ve fázích. Nejprve si opečete klobásy a slaninu, poté žampiony a cherry rajčátka. Vše opékejte zprudka a následně přemístěte do nádoby, která udrží jídlo teplé. Poté připravte volská oka a nakonec snižte plamen a na pánvi krátce prohřejte fazole s trochou másla a soli. Podávejte s toustem

Druhý způsob počítá s pečením najednou na pánvi v troubě. Předehřejte troubu na 180 °C. Do pánve dejte klobásky a pečte 10 minut. Poté klobásky dejte stranou a pečte 10 minut slaninu slaninu a žampiony. Přidejte rajčata a fazole, osolte, opepřete (můžete přidat i chilli) a promíchejte. Na fazolovou směs vyskládejte na jednu polovinu klobásky, na druhou vyklepněte vejce a pečte dalších 10–15 minut, dokud nejsou bílky hotové. Dochuťte vejce a podávejte.

Francouzský toust

Pro někoho zhůvěřilost, pro jiné lahůdka. Naučte se připravit skvělý french toast.

Na 2 porce potřebujete: 
4 plátky toustového chleba
300 ml mléka/ rostlinného mléka
50 g másla
2 vejce
10 g vanilkového cukru
1 lžička vanilky
špetka skořice
špetka muškátového oříšku (můžete vynechat)

pánev
hlubší mísa

Postup: 
V míse si připravte směs z vajec, mléka, vanilky a vanilkového cukru, skořice a muškátového oříšku. Obalte v ní plátky chleba tak, aby pořádně nasákl. Obalený chleba usmažte na mírném plameni na másle. Až bude chleba hotový, můžete ho ještě posypat moučkovým cukrem. 

Tip: Jakkoli to zní zvláštně, ideální oblohou na francouzský toust je kombinace slaniny, javorového sirupu a jahod. Zkusit ale můžete i nutellu s banány.

Sendvič Monte Cristo

Jako poslední tu máme vznešenější verzi chleba ve vajíčku, která vás dostane do kolen. 

Na 1 porci potřebujete: 
3 plátky toustového chleba (ideálně nějaké větší)
majonéza
4 plátky goudy nebo jiného dobrého sýru
2 plátky šunky
vejce
2 lžíce mléka
1 lžíce másla
sůl, pepř

hluboká pánev

Postup: 
Na prkénko si rozložte chleba a každý plátek namažte majonézou. Poté složte sendvič v následujícím pořadí: plátek chleba, sýr, šunka, sýr, namazaný chleba, sýr, šunka, sýr a nakonec chleba majonézou dolů. Sendvič pořádně namočte ze všech stran ve vajíčku ochuceném solí a pepřem. Poté ho ze všech stran osmažte na másle. Navrch ještě můžete nasypat nakrájenou pažitku a je hotovo.

Bonus na závěr: Nejlepší palačinky na světě

Palačinky umíme připravit všichni. My vám ale ještě poradíme 2 tajné zlepšováky, které úplně každý nezná. 

Zlepšovák č. 1: Přidejte do těsta špetku prášku do pečiva nebo jedlé sody. Palačinky budou krásně nadýchané. 

Zlepšovák č. 2: Pořiďte si olej ve spreji. Dnes už ho koupíte v každém větším supermarketu. Tahle vychytávka vám pomůže nanést na pánev jen trochu oleje, takže se palačinka nepřichytí a zároveň nebude nasáklá tukem. 


Teď už máte dost snídaňových tipů téměř na celý týden. Tak s chutí do toho!