jak vybrat kuchyňský nůž

Výběr správné sady nožů je pěkně ostrá výzva. Už jste několikrát sáhli vedle a zdá se vám, že nevíte, jak vybrat kuchyňský nůž pro vaši potřebu a kolik jich vlastně pořídit? Náš průvodce výběrem nožů to vyřeší za vás. 


Co se v článku dozvíte? 

  1. Jaké jsou typy kuchyňských nožů a kolik jich potřebujete
  2. Jaký materiál rukojeti a čepele při nákupu zvolit
  3. Jak se o nůž starat, aby „sekal latinu” co nejdéle


Jaké jsou typy nožů a kolik jich vlastně koupit

Jeden kuchyňský nůž vám v domácnosti stačit nebude, i kdybyste se rozkrájeli. Proč? Každý typ potravin totiž potřebuje trochu jiný tvar i velikost čepele. Dalším důvodem je i to, že byste museli nůž pořád dokolečka omývat, aby byl stále připravený. 

Doporučujeme si do kuchyně pořídit 4–5 typů nožů. 

Kuchařský nůž

Prvním typem, který se ve vaší kuchyni určitě neztratí, je klasický kuchařský nůž s délkou čepele 13–20 cm. Jeho využití je velmi široké, od krájení větší zeleniny a ovoce (například dýně, meloun nebo pomelo) a bylinek až po porcování masa a ryb. Mezi oblíbené univerzální kousky patří Santoku nože, což jsou nože japonského typu s velmi širokou čepelí umožňující pohodlný transport potravin rovnou do hrnce či pánve.

kuchyňský nůž

Nůž na zeleninu

Velkou službu vám v kuchyni prokážou menší nože určené přímo na zeleninu s 5–12 cm dlouhou čepelí, které dokážou nakrájet opravdu tenké plátky i větší japonské nože na zeleninu fungující stejně skvěle, jako nože Santoku.

nůž na zeleninu

Nůž na maso

Určitě by vám neměly chybět ani pořádné nože na zpracování masa. Délka jejich čepele se pohybuje, stejně jako u kuchařských nožů, od 13 do 20 cm. Pokud maso často porcujete, hodí se vám k němu také vykosťovací nůž s úzkou čepelí o délce 13–15 cm a ostrou špičkou, případně sekáček a filetovací nůž na ryby s úzkou čepelí dlouhou kolem 18–20 cm. 

nůž na maso

Nůž na pečivo

V neposlední řadě denně využijete nůž na pečivo. Ten je ze všech nejdelší. Má vroubkovanou čepel o délce až 25 cm, která umožňuje, abyste nakrájeli vždy bez problémů úplně čerstvé i tvrdší pečivo.

nůž na pečivo

Speciální nože

Pokud neradi pracujete se škrabkou, můžete k základní sestavě přidat ještě zhruba 8centimetrový okrajovací nůž, který vám usnadní loupání, okrajování a navíc skvěle funguje i na ozdobné vykrajování ovoce a zeleniny. Další nože už si dokoupíte podle toho, co si doma rádi dopřáváte. Může to být nůž na sýr s vidlicovitou špičkou, kulatý kráječ na pizzu nebo speciální nůž na ústřice.

speciální nože

Sady nožů

Snadné řešení představuje i hotová sada nožů, která bývá občas doplněná o nůžky na kuře. Některé se prodávají i včetně dřevěného bloku sloužícího k uložení nožů.
sada nožů

 

Kvalitní nůž využijete nejen v kuchyni.

Zabrušte do naší sekce trekkingových nožů, které vás vysekají z jakéhokoliv problému na vaší cestě za dobrodružstvím.

Jaký je ideální materiál rukojeti a čepele 

Materiál rukojeti nože

    U rukojeti je volba vcelku jasná. Budete hledat takový nůž, aby se vám příjemně držel a v ruce neklouzal. 

    Velmi oblíbená je rukojeť dřevěná, protože je příjemná na omak a hezky vypadá. Hůř se ale udržuje, musí se hned po namočení vysušit a nůž s dřevěnou rukojetí není možné mýt v myčce.

    Nabízí se i plastová rukojeť, která sice není tak příjemná do ruky, ale líp se udržuje a kusy s protiskluzovou úpravou jsou navíc nejbezpečnější co do používání. 

    Poslední variantou je rukojeť kovová. U té si ale musíte dát velký pozor na prsty. Když je totiž navlhčená, má tendence klouzat.

    materiál nožů


    Materiál čepele

    U čepele už to tak jednoduché není. Existuje totiž několik materiálů a každý má svá pro a proti.

    Určitě nic nezkazíte čepelí z nerezové oceli, tedy slitin železa a dalších kovů. Patří k nejvíce využívanému materiálu pro svou odolnost a snadné broušení. Proto najdete ocelové nože v naší nabídce. 

    Nože mohou mít i keramickou čepel, přesněji řečeno čepel z keramické oceli. Zůstává sice perfektně ostrá po velmi dlouhou dobu (někdy ani ostření není třeba), je ale tak křehká, že si při jeho manipulaci musíte dávat velký pozor na kontakt s tvrdými povrchy i na mytí. Myčka je v tomto případě úplné tabu, stejně jako domácí broušení. To raději nechte odborníkovi. 

    Dalším ze stále vyhledávanějších materiálů je čepel z damaškové oceli kombinující v sobě tvrdost i pružnost. Její výroba spočívá ve vrstvení dvou druhů oceli. Tento postup je poměrně složitý, což se odráží ve vysoké ceně nožů, která může kdekoho odradit. Vyváží ji ale naprosto precizní řez a zajímavý specifický vzhled čepele.

    Tvrdost čepele

    Kromě materiálu byste se měli dívat i na čísla uvedená výrobcem. Konkrétně jde o tvrdost, která se značí podle Rockwellovy stupnice (označená jako Rockwell, případně zkratkou HRC). Ideální číslo pro tvrdost čepele nože je od 52 do 60. 

     

    Jak se starat o kuchyňský nůž

      Údržba je základ dlouhé životnosti všech nožů. Když už máte vybráno a s nožem nějakou dobu pracujete, měli byste vědět, jak se o něj starat. Jaké úkony správná péče o nůž zahrnuje?

      Čištění

      Nůž doporučujeme mýt vždycky v ruce. Po každém použití ho stačí opláchnout vlažnou vodou a máte hotovo. Nemusíte používat jar ani houbičku. Dejte si ale pozor, abyste se nepořezali. Proč je za nás nevhodná myčka? Může v ní dojít ke kontaktu čepele s nádobím nebo částmi myčky a nůž se tak snadno poškrábe. 

      Co se týče sušení, doporučujeme nůž ihned po umytí vytřít dosucha utěrkou. U nožů s dřevěnou rukojetí to platí dvojnásob. 

      Uložení 

      Ideální je mít nože uložené v bloku nebo stojanu, případně přichycené na magnetické liště. Jedině tak předejdete tomu, aby se nože poškrábaly jeden od druhého, což by se mohlo stát při naskládání jen tak do zásuvky.

      Broušení

      Stěžejním bodem péče o čepel je broušení. Skoro nikomu se do něj doma nechce, protože vlastně neví, jak na to. Přitom o nic nejde. Především musíte mít po ruce kvalitní ocílku, která vám broušení nožů usnadní. Pak už se stačí jen naučit ten správný grif a můžete zase krájet. 


      Tip: Pokud se domácího broušení stále bojíte, najděte si na internetu některý z mnoha videonávodů.

      Co si z našeho průvodce odnést?

      • Každá kuchyň by měla být vybavená univerzálním kuchařským nožem, menším nebo větším nožem na zeleninu, nožem na maso a nožem na pečivo.
      • Pokud víte, že ho využijete, pořiďte si i některý ze speciálních nožů (na sýr, na filety či vykošťování).
      • U materiálu rukojeti rozhoduje především komfort úchopu. U čepele zase tvrdost oceli.
      • Nejlíp slouží takový nůž, který máte dobře uložený, správně ho čistíte a pravidelně brousíte.
      • Při manipulaci s noži je důležitá bezpečnost vaše i vašeho okolí.