Jak vybrat venkovní topidlo nebo ohniště? Položte si tyto důležité otázky

Co naplat, období teplých večerů v našich končinách netrvá věčně. Nechcete se vzdát venkovní pohody? Možná je na čase poohlédnout se po zdroji venkovního tepla, který vám dovolí prodloužit grilovací sezónu až do zimy. Poradíme vám, podle čeho se při výběru venkovního topidla rozhodovat.

Podle čeho vybírat venkovní topidlo?

  1. Jak velký prostor bude vytápět?
  2. Jak dobře odvětrávaný je prostor, který potřebujete vytápět?
  3. Co je levnější na pořízení a co na provoz?
  4. Budete s topidlem často manipulovat?
  5. Jaké má topidlo užitečné funkce a doplňky?

Přečtete si také náš článek o rozdílech různých druhů venkovních topidel.

1. Jak velký prostor bude vytápět?

Sledujte hodnotu topného výkonu, kde pochopitelně platí čím vyšší výkon, tím vyšší výhřevnost. Na vyhřátí jednoho metru krychlového je zapotřebí výkon alespoň 3050 W. Výkon většiny topidel se pohybuje mezi 3,6 kW až 12 kW.

Možná máte velikost terasy zapsanou někde ve stavebních plánech, možná si ji budete muset odkrokovat. Rozhodně ale doporučujeme provést alespoň hrubé měření prostoru, který chcete vytápět. Jinak budete nadále sedět zabalení v zimní bundě, nebo si budete připadat jako v sauně. 

2. Jak dobře odvětrávaný je prostor, který potřebujete vytápět?

Tuto otázku zvažte s ohledem na typ topidla. Topidla s přímým spalováním (plynová topidla nebo venkovní ohniště) vyžadují dobrou cirkulaci vzduchu kvůli nutnosti odvodu CO2. To znamená, že je nemůžete umístit do uzavřené zimní zahrady, ale do otevřeného venkovního prostoru.

Otevřená terasa ovšem zároveň znamená vyšší ztrátovost tepla. Pokud plánujete pořízení elektrického topidla, musíte tomu přizpůsobit jeho výkon.

3. Co je levnější na pořízení a co na provoz?

Spotřeba tepelného zářiče závisí na jeho příkonu. Spotřeba plynových topidel se pohybuje mezi 500 až 1 000 g/hod. Elektrická topidla mívají spotřebu od 1,5 kW výše. Obecně platí, že plynová topidla jsou dražší na pořízení, ale jejich provoz je méně nákladný. Oproti tomu elektrická a infra topidla se dají pořídit poměrně levně, ale jejich provoz vás vyjde dráž (pozor na praskající infra zářivky).

Zamyslete se i nad tím, jak často budete topidlo využívat. Pokud spíše příležitostně, bude pro vás jednodušší pořídit si elektrické topidlo. Pokud jste zvyklí využívat terasu až do zimy, vyplatí se vám spíše venkovní topidlo na plyn.

4. Budete s topidlem často manipulovat?

Pokud víte, že potřebujete vyhřívat terasu a nikdy jinak, pak stačí jen mít v dosahu zásuvku a dostatek prostoru pro umístění topidla. Některé varianty jsou přímo určené k umístění do rohu, aby nikde nepřekážely a nezabíraly příliš místa (např. Enders Ecoline Pure).

Pořádáte párty občas doma, a občas na chalupě? Myslete na to, aby vaše topidlo bylo také mobilní. Většina plynových topidel má kolečka, která vám manipulaci usnadní. To bohužel neplatí pro elektrická topidla, která je často nutné přidělat na stěnu nebo zabudovat do nábytku. Obvykle fungují jako designový doplněk interiéru a nepočítá se s tím, že by se s nimi manipulovalo.

5. Užitečné funkce a doplňky

Možnost regulace teploty – ať už manuálně nebo pomocí dálkového ovladače

Termostat – udrží vámi nastavenou teplotu

Časovač – po uplynutí nastavené doby se topidlo automaticky vypne

Snímač pohybu – čidlo zachytí pohyb a zapne topidlo

Funkce Fast-Warm – rychlé zahřátí topidla na nejvyšší výkon

Funkce Anti-Freeze – zapne topidlo pokud dojde k poklesu teploty

Ochranný obal – prodlouží životnost topidla