Jste s pánví jedna ruka a vaříte, grilujete a pečete o sto šest? Skvělý start. Aby vám však dlouho sloužila a byla výkonná i po letech, je nutné vědět, jak se o pánev dobře starat. Dáme vám tipy, jak zůstane ve skvělém stavu déle, jak ji čistit a jak ji efektivně skladovat. Také se dozvíte, jak je důležité na ní správně vařit a jak z ní vytvořit kuchyňského parťáka, kterého si, díky dlouholeté životnosti, užije i vaše příští generace.
Proč je důležité o pánev pečovat?
Nepodceňte údržbu pánve, vrátí vám to mnoha benefity, mimo jiné delší životností a plnou chutí připravovaných jídel. Dostaňte z pánve její maximální výkonnost, správnou péčí o ni nepřijdete ani ji nijak nesnížíte.
Co přináší pravidelná péče o pánev?
- rovnoměrné pečení a vaření
- delší životnost
- výraznější chuť připravovaných jídel
- perfektní nepřilnavost
- příjemný vzhled i po dlouhodobém používání
Znaky opotřebení pánve
Při dlouhodobém používání se pánev značně opotřebovává a zároveň dochází k nežádoucím jevům, mimo jiné k připalování pokrmů, deformace těla pánve a další.
Jak se tedy projevuje opotřebení pánve a jak ho poznat včas?
Druhy opotřebení pánví
- Odřený nebo poškozený nepřilnavý povrch. Jedná se o nejčastější nevýhodu pánví s nepřilnavým povrchem. Svrchní materiál je křehký, proto je nutné od začátku používat dřevěné nebo silikonové kuchyňské náčiní, které povrch neničí.
- Deformace pánve. Jedná se o poškození nebo kroucení dna pánve, kdy je povrch již nerovnoměrný a ztrácí tak své perfektní vlastnosti.
- Poškozená nebo uvolněná rukojeť. Pokud dojde k uvolnění nebo deformaci rukojeti, je nutné pánev vyměnit, mohla by být pro použití již nebezpečná.
- Změna barvy pánve. Jde o ztmavnutí nebo skvrny, které značí opotřebení. Pouze v případě pánve z litiny a nerezu jde o běžný jev a nejedná se o defekt.
- Změna chuti jídla. Pokud pocítíte změnu v chuti jídla nebo vám pánev nevoní, uvažujte o její výměně.
- Pánev nemá hladký povrch. Při změně struktury povrchu je pravděpodobně na vině přílišné opotřebení.
Se správnou péčí bude pánev sloužit o mnoho let déle, proto ji nepodceňte.
Jaké jsou hlavní příčiny opotřebení pánví a omezení jejich funkčnosti?
Vzhledem k rychlému pracovnímu i životnímu tempu často nemáme čas na správnou péči o kuchyňské pomůcky a jsme rádi, že stíháme uvařit. Bohužel nesprávnou péčí přicházíme o dobré vlastnosti pánví a snižujeme tak jejich výkonnost.
Pokud ale dodržíte alespoň základní zásady správné péče o pánve, zvýší se životnost a s tím i efektivita a kvalita vaření.
Čemu se tedy v péči o pánev vyhnout?
- mytí pánve v myčce na nádobí
- použití agresivních mycích prostředků
- rychlým změnám teplot
- nevhodně zvolenému typu nebo velikosti plotýnky
- vaření zásaditých pokrmů na litině či nerezu
- odmočení pánve na delší dobu
- přílišnému předehřívání pánve
Zásady správné péče o pánve
Aby vám pánev co nejdéle sloužila, je potřeba dodržet pár základních pravidel.
Jak si pojistit dlouhodobou životnost pánve a jak o pánev vhodně pečovat?
- Vybírejte kuchyňské náčiní, které neničí povrch pánve. U pánví s nepřilnavým povrchem volte dřevěné a silikonové pomůcky, u přírodní litiny a nerezu je možné použít i kovové nástroje.
- Pánve myjte dle doporučených rad přímo od prodejců, nejlépe uděláte, pokud ji budete umývat v ruce a vyhnete se mytí v myčce.
- Pánev čistěte ihned po vaření, vyhnete se tak náročnému mytí a usazování hlubších nečistot na jejím povrchu.
- Dbejte na správné skladování, pokud pánve ukládáte na sebe, je vhodné mezi ně vložit speciální podložku nebo alespoň ubrousek, který zabrání poškrábání povrchu.
- Pánve skladujte suché, abyste zabránili korozi, zvláště pak u pánví z litiny.
Bonus TIP: Obnova nepřilnavosti pánve
Jak obnovit nepřilnavost pánve? Je to vůbec možné? U litiny a nerezu rozhodně ano!
Pro nepřilnavost u pánví z nerezu a litiny je vhodné tzv. opakované vypalování neboli seasoning.
Jak vypalovat?
- Olejem s vyšším kouřovým bodem (slunečnicový, řepkový) vymažte povrch pánve, nejlépe ubrouskem.
- Dejte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180–200 °C, a to cca na hodinu dnem vzhůru. Pod pánev dejte plech, aby přebytečný olej měl kam odkapávat. Olej se vlivem tepla dostane do povrchu pánve a stane se tak nepřilnavým, s ochrannou vrstvou.
- Poté ji nechte dostatečně dlouho vychladnout, aby se ochranná vrstva stihla správně zafixovat.
- Po čase proces opakujte, aby pánev neztrácela své nepřilnavé vlastnosti. Poznáte to tak, že se jídlo začne přichytávat.
Průběžná a správná péče o pánev vám zajistí zachování jejích perfektních vlastností, prodloužení životnosti a udržení kvalitního povrchu. Pokud se budete řídit předchozími tipy, jak se o pánve dobře starat a čeho se vyvarovat, vrátí vám to efektivním a mnohaletým vařením bez nutnosti jejich časté výměny. Zároveň budete mít z chuti připravovaného jídla čirou radost.