Jak se správně starat o pánev a prodloužit její životnost

Jste s pánví jedna ruka a vaříte, grilujete a pečete o sto šest? Skvělý start. Aby vám však dlouho sloužila a byla výkonná i po letech, je nutné vědět, jak se o pánev dobře starat. Dáme vám tipy, jak zůstane ve skvělém stavu déle, jak ji čistit a jak ji efektivně skladovat. Také se dozvíte, jak je důležité na ní správně vařit a jak z ní vytvořit kuchyňského parťáka, kterého si, díky dlouholeté životnosti, užije i vaše příští generace.

Proč je důležité o pánev pečovat?

Nepodceňte údržbu pánve, vrátí vám to mnoha benefity, mimo jiné delší životností a plnou chutí připravovaných jídel. Dostaňte z pánve její maximální výkonnost, správnou péčí o ni nepřijdete ani ji nijak nesnížíte.

Co přináší pravidelná péče o pánev?

  • rovnoměrné pečení a vaření
  • delší životnost
  • výraznější chuť připravovaných jídel
  • perfektní nepřilnavost
  • příjemný vzhled i po dlouhodobém používání
mytí pánve

Znaky opotřebení pánve

Při dlouhodobém používání se pánev značně opotřebovává a zároveň dochází k nežádoucím jevům, mimo jiné k připalování pokrmů, deformace těla pánve a další. 

Jak se tedy projevuje opotřebení pánve a jak ho poznat včas?

Druhy opotřebení pánví

  • Odřený nebo poškozený nepřilnavý povrch. Jedná se o nejčastější nevýhodu pánví s nepřilnavým povrchem. Svrchní materiál je křehký, proto je nutné od začátku používat dřevěné nebo silikonové kuchyňské náčiní, které povrch neničí.
  • Deformace pánve. Jedná se o poškození nebo kroucení dna pánve, kdy je povrch již nerovnoměrný a ztrácí tak své perfektní vlastnosti.
  • Poškozená nebo uvolněná rukojeť. Pokud dojde k uvolnění nebo deformaci rukojeti, je nutné pánev vyměnit, mohla by být pro použití již nebezpečná.
  • Změna barvy pánve. Jde o ztmavnutí nebo skvrny, které značí opotřebení. Pouze v případě pánve z litiny a nerezu jde o běžný jev a nejedná se o defekt.
  • Změna chuti jídla. Pokud pocítíte změnu v chuti jídla nebo vám pánev nevoní, uvažujte o její výměně.
  • Pánev nemá hladký povrch. Při změně struktury povrchu je pravděpodobně na vině přílišné opotřebení.

Se správnou péčí bude pánev sloužit o mnoho let déle, proto ji nepodceňte.

Jaké jsou hlavní příčiny opotřebení pánví a omezení jejich funkčnosti?

Vzhledem k rychlému pracovnímu i životnímu tempu často nemáme čas na správnou péči o kuchyňské pomůcky a jsme rádi, že stíháme uvařit. Bohužel nesprávnou péčí přicházíme o dobré vlastnosti pánví a snižujeme tak jejich výkonnost.

Pokud ale dodržíte alespoň základní zásady správné péče o pánve, zvýší se životnost a s tím i efektivita a kvalita vaření.

Čemu se tedy v péči o pánev vyhnout?

  • mytí pánve v myčce na nádobí
  • použití agresivních mycích prostředků
  • rychlým změnám teplot
  • nevhodně zvolenému typu nebo velikosti plotýnky
  • vaření zásaditých pokrmů na litině či nerezu
  • odmočení pánve na delší dobu
  • přílišnému předehřívání pánve
vaření na pánvi

Zásady správné péče o pánve

Aby vám pánev co nejdéle sloužila, je potřeba dodržet pár základních pravidel. 

Jak si pojistit dlouhodobou životnost pánve a jak o pánev vhodně pečovat?

  • Vybírejte kuchyňské náčiní, které neničí povrch pánve. U pánví s nepřilnavým povrchem volte dřevěné a silikonové pomůcky, u přírodní litiny a nerezu je možné použít i kovové nástroje.
  • Pánve myjte dle doporučených rad přímo od prodejců, nejlépe uděláte, pokud ji budete umývat v ruce a vyhnete se mytí v myčce.
  • Pánev čistěte ihned po vaření, vyhnete se tak náročnému mytí a usazování hlubších nečistot na jejím povrchu.
  • Dbejte na správné skladování, pokud pánve ukládáte na sebe, je vhodné mezi ně vložit speciální podložku nebo alespoň ubrousek, který zabrání poškrábání povrchu.
  • Pánve skladujte suché, abyste zabránili korozi, zvláště pak u pánví z litiny.

Bonus TIP: Obnova nepřilnavosti pánve

Jak obnovit nepřilnavost pánve? Je to vůbec možné? U litiny a nerezu rozhodně ano!

Pro nepřilnavost u pánví z nerezu a litiny je vhodné tzv. opakované vypalování neboli seasoning.


Jak vypalovat?

  1. Olejem s vyšším kouřovým bodem (slunečnicový, řepkový) vymažte povrch pánve, nejlépe ubrouskem.
  2. Dejte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180–⁠⁠⁠⁠⁠⁠200 °C, a to cca na hodinu dnem vzhůru. Pod pánev dejte plech, aby přebytečný olej měl kam odkapávat. Olej se vlivem tepla dostane do povrchu pánve a stane se tak nepřilnavým, s ochrannou vrstvou.
  3. Poté ji nechte dostatečně dlouho vychladnout, aby se ochranná vrstva stihla správně zafixovat.
  4. Po čase proces opakujte, aby pánev neztrácela své nepřilnavé vlastnosti. Poznáte to tak, že se jídlo začne přichytávat.

Průběžná a správná péče o pánev vám zajistí zachování jejích perfektních vlastností, prodloužení životnosti a udržení kvalitního povrchu. Pokud se budete řídit předchozími tipy, jak se o pánve dobře starat a čeho se vyvarovat, vrátí vám to efektivním a mnohaletým vařením bez nutnosti jejich časté výměny. Zároveň budete mít z chuti připravovaného jídla čirou radost.