Jak vybrat elektrický gril? Zásadní je příkon a velikost grilovací plochy

Elektrický gril – ideální společník na balkon či terasu

Elektrický gril je často neprávem přehlíženou variantou pro přípravu grilovaných dobrot. Možná nejde o nejpoetičtější způsob grilování, ale rozhodně patří mezi ty nejjednodušší. Hlavní výhodou elektrického grilu je nízká pořizovací cena a prakticky nulové provozní výdaje (spotřeba elektřiny je totiž oproti nákupu briket nebo plynových lahví vcelku zanedbatelná částka).

V článku se dočtete:

Výhody a nevýhody elektrického grilu

✅ Nízká pořizovací cena (už od několika stovek korun)

Odpadá starost se sháněním a skladováním uhlí (briket) nebo plynové bomby

✅ Nemusíte řešit, kam vyhodit vyhořelý popel

✅ Pokud má víko, využijete jej pro přímé i nepřímé grilování jako ostatní druhy grilů

✅ Bez kouře – grilovat můžete i v bytě nebo na balkoně

✅ Zdravější grilování, bez uhlí totiž nehrozí vznik karcinogenů z připáleného jídla

Velká variabilita roštů, na kterých připravíte maso, zeleninu, sýry, ryby i sladké

✅ Snadno se čistí, rošt obvykle můžete mýt v myčce na nádobí

Grily mívají přednastavené funkce pro udržení stálé teploty

Lehký a skladný

 

❌ Pokud máte gril s nízkým příkonem, trvá mu dostat se na optimální teplotu

❌ V chladnějším počasí venku hůř drží teplotu

❌ Nedosáhne tak vysokých teplot, jako grily na plyn nebo dřevěné uhlí (to může být problém třeba při přípravě vysokých bifteků)

Bez zásuvky, a tím pádem často bez prodlužovačky se neobejdete

Chybí typická vůně grilovaného masa, protože nedělá kouř

Podle čeho vybírat elektrický gril?

Elektrický gril ocení všichni, kteří chtějí mít s přípravou co nejméně starostí. Ať už je to proto, že na balkoně svého bytu nemůžete sousedy obtěžovat kouřem, nebo se vám na něj rozměrný plynový gril prostě nevejde. Možná také jen hledáte alternativu pro rychlé grilování i na všední dny, kdy nemáte čas rozpalovat gril na uhlí. Ať už jsou vaše důvody jakékoliv, nezapomeňte při výběru zvážit tato kritéria:

  • kam ho budete dávat (máte malý nebo velký balkon, nebo chcete grilovat jen doma na sporáku?)
  • jak velkou hostinu chcete pořádat (máte gril jen jako zpestření pro večeře ve dvou, nebo chcete nasytit celou rodinu?)
  • jaké pokrmy budete grilovat nejčastěji (různé pokrmy vyžadují různé grilovací plochy)
  • kde budete gril skladovat (existují velké varianty se stojanem, i malé co se vejdou do příborníku)

Zahradní, stolní, otevřený, kontaktní, raclette… který typ vybrat?

Při výběru typu elektrického grilu je opět nasnadě otázka, jak bude probíhat vaše běžné grilování a druhy potravin, které budete nejčastěji připravovat.

Kontaktní gril

Nejvhodnější typ pro přípravu jídel doma v kuchyni. Kontaktní gril funguje podobně jako toustovač – má dvě grilovací plochy, a tím pádem ohřev z obou stran. Při přípravě jídla nikde nic neprská a zvládne připravit i domácí panini.

Jeho hlavní výhodou jsou kompaktní rozměry, snadno ho odvezete třeba na chalupu. Někteří výrobci nabízejí také možnost gril plně otevřít a grilovací plochu tím zdvojnásobit (ohlídejte si ale odvod omastku z horní ploténky).

Při volbě kontaktního grilu dbejte na to, aby se nejednalo o tzv. V-variantu(jako u klasického toustovače), ale horní část grilu dosedala na jídlo rovnoměrně. Většina kontaktních grilů mívá termostat pro hlídání teploty a řadu automatických programů pro přípravu různých druhů pokrmů.

Stolní gril

Stolní gril oceníte v případě, že chcete uspořádat větší grilovací party. Nabízí velkou grilovací plochu a obvykle máte na výběr i výměnné grilovací rošty z různých materiálů. Je potom na vás, zda budete grilovat sami, nebo uspořádáte grilovací party v korejském stylu, kde si každý u stolu griluje jídlo sám.

Při výběru si ohlídejte, zda má gril odkapávací misku na vypečený tuk a jak se čistí. V ideálním případě má vyjímatelné rošty, které můžete mýt v myčce.

Venkovní gril

Pokud máte zahradu nebo větší terasu, není od věci jít cestou venkovního elektrického grilu s vlastním stojanem. Řada zahradních elektrických grilů má možnost stojan oddělit, a rázem tak máte na světě i stolní gril. Venkovní elektrické grily mívají také poklop, přípravu jídla je díky tomu rychlejší a můžete se pustit i do tzv. nepřímého grilování.

Venkovní gril se stojanem oceníte při přípravě jídla pro větší společnost. Dalšími výhodami jsou pohodlí (protože se nad grilem díky stojanu nemusíte hrbit) a odkládací plocha pro grilovací náčiní a servírování jídla. Nevýhodou jsou naopak větší rozměry, a tím pádem náročnější skladování.

Raclette

Specifickou kategorií je raclette gril, který z grilování udělá úplně nový zážitek. Mívá alespoň dvě grilovací patra – horní plocha slouží pro opékání, často máte na výběr i různé grilovací povrchy (nejčastěji nepřilnavou žebrovanou desku a grilovací kámen). Spodní patro naopak využijete pro zapékání dobrot v malých pánvičkách. 

Z grilování je rázem úplně nový zážitek, protože si kromě opečeného masa a zeleniny můžete jako přílohu dopřát zapečené volské oko, rozpečený sýr nebo i sladký dezert.

Vertikální gril

Volba číslo jedna, pokud se chystáte grilovat větší kusy masa v celku nebo špízy. Jde v podstatě o stejný gril, jaký znáte z kebab stánku. Hlavní výhoda je jasná – maso se rovnoměrně griluje ze všech stran a protože je pod poklopem, neztratí nic ze své šťavnatosti. Rychlá příprava je příjemný bonus.

Jakou zvolit grilovací desku?

Elektrické grily mívají buď jeden druh grilovací desky, která se nedá vyměnit, anebo mají možnost kombinovat různé druhy desek podle typu pokrmu. Obecně platí, že deska s rovnou plochou nejlépe poslouží pro přípravu zeleniny, vajíček, mořských plodů (krevety, kalamáry) nebo jiných drobnějších kusů masa. Žebrovaná deska je naopak ideální na větší kusy masa a steaky. Grilovací rošt využijete pro přípravu ryb a drůbežího.

Většina desek mívá nepřilnavý povrch, který můžete mýt v myčce. Vyžaduje ovšem jemné zacházení, neměli byste na jeho čištění používat abrazivní čisticí prostředky a už vůbec ne drátěnku. Tipy na čištění grilu najdete v našem samostatném článku.

Druhy povrchových úprav

Litina

Obecně nejlepší materiál pro grilování masa, hlavně šťavnatých steaků. Rychle se zahřívá, dlouho drží stabilní teplotu a dobře vede teplo po celé ploše grilovací desky.

Přírodní kámen

Stejně jako litina po zahřátí dlouho udrží stabilní teplotu. Chvíli trvá ho rozehřát, ale zato ke grilování nepotřebujete žádný tuk.

Teflon

Král nepřilnavých povrchů, který se snadno čistý a dobře snáší i mytí v myčce. Teflonovou grilovací desku má většina stolních grilů.

Hliník

Nepřilnavý povrch vhodný pro zdravé grilování bez tuku. Dobře a rychle se nahřívá, stejně snadno se i čistí.

Keramika

Nejuniverzálnější povrch, na kterém připravíte grilované maso i zeleninu. Snadno se čistí a je přirozeně nepřilnavá, využijete ji proto pro přípravu pokrmů bez tuku.

Terakota

Ideální pro zdravou přípravu jídel bez tuku, před grilováním stačí desku lehce potřít olejem. Jde navíc o velmi odolný materiál a tak můžete jídlo krájet přímo na desce, aniž byste ji poškodili.

Ohlídejte si příkon, ať máte pod víkem dost koní!

Dostatečný výkon je alfou a omegou dobrého elektrického grilu. Bez něj se vaše grilování (zejména v chladnějším počasí) může proměnit v čekání na Godota – u stolu hosté s prázdnými žaludky a jídlo se ne a ne pořádně propéct.

Čím nižší příkon, tím déle se gril nahřívá a pomaleji griluje. Minimální výkon elektrického grilu by měl proto dosahovat nejméně 1400 Wattů. Právě u elektrického grilu se vyplatí nezapomínat na víko, které vám umožní grilovat s menším únikem tepla.

Komfortní teplotu a rychlé rozehřátí grilu vám pomůže nastavit regulace teploty s plynulým nastavením, díky kterému vyberete ideální výkon s větší přesností, než u krokového nastavení (1/2/3 nebo low/mid/high).

Na co dalšího si dát při výběru elektrického grilu pozor?

Odkapávací nádoba na tuk

Zjistěte si předem, jak má gril řešenou odkapávací nádobu na tuk. V ideálním případě by měl omastek stékat přímo do nádoby a ne na topnou spirálu, kde se může napalovat. Nádoba by měla jít snadno vyndat a vyčistit.

Vyjímatelný rošt

Velkým plusem je omyvatelnost některých typů roštů přímo v myčce. Než ale rošt dáte do myčky, dobře si prostudujte návod, zda je váš typ grilu pro tento druh čištění vhodný.

Termostat s regulací teploty

Spousta elektrických grilů má přednastavené automatické programy, které vám grilování usnadní. Užitečná je také funkce časovače (minutky).

Tepelná pojistka

Pokud by grilu hrozilo přehřátí, tepelná pojistka ho bezpečně vypne.

Odkládací plocha

Minimálně u venkovního grilu je to nutnost. Odkládací plochu využijete nejen na grilovací náčiní, ale i na přípravu hotového jídla k servírování.

Pořád si nejste jisti výběrem?

Pokud si stále nejste jisti, zda je elektrický gril pro vás to pravé, přečtěte si náš srovnávací článek Jak vybrat správný typ grilu.