Jak vybrat plynový gril? Ohlídejte si výkon a počet hořáků

Pro koho je vhodný plynový gril?

Je vám jedno víkendové grilování v týdnu málo a zároveň nemáte trpělivost čekat, než se rozehřejí brikety a jdete raději rovnou na věc? Libujete si v grilování pro širší rodinu, či rovnou všechny sousedy? Pak je plynový gril tou správnou volbou.

V článku se dozvíte:

Výhody a nevýhody plynového grilu

✅ Dobrý start pro grilovací začátečníky obsluhu grilu zvládne úplně každý

✅ Gril rozpálíte během pár minut, nemusíte dlouho čekat jako s briketami nebo dřevem

✅ Při grilování nevzniká kouř, plynový gril je proto vhodný i na balkon nebo terasu ve městě

✅ Snadno udržíte stálou teplotu

✅ Oproti grilu na dřevěné uhlí vám plynový gril nevyhasne

✅ Nižší provozní náklady (odpadají časté nákupy uhlí)

✅ Dlouhá životnost

✅ Snadno se čistí, miska na odkapávání tuku vyřeší spoustu starostí

✅ Zdravější grilování, bez uhlí odpadá hrozba vzniku karcinogenů z připáleného jídla

✅ Rovnoměrně vede teplo díky pravidelně rozloženým hořákům

✅ Spousta doplňků (grilovací lávový kámen, litinové rošty a pánve atd.)

✅ Stabilní konstrukce, obzvlášť u grilů s kovovým pláštěm 


❌ Vyšší pořizovací cena

❌ S masivní kovovou konstrukcí se hůř manipuluje

❌ Bez pravidelné údržby hrozí poruchovost

❌ Nedostupnost náhradních dílů může být zásadní problém, a z jejich shánění se stane nekonečná odysea s nejistým koncem

Podle čeho vybírat plynový gril?

Vybírejte podle následujících parametrů:

  • dostatečný výkon
  • počet a umístění hořáků
  • velikost grilovacího roštu
  • ovládání a regulace teploty

Výkon plynového grilu

Výrobce grilu obvykle uvádí hodnotu výkonu pro každý hořák zvlášť. Celkový výkon grilu tak získáte sečtením výkonů všech hořáků. U menšího grilu pro 4 osoby stačí celkový výkon cca 5 kW. Pokud sháníte gril na velké grilovací párty, vybírejte model s výkonem alespoň 10 kW.

Počet a umístění hořáků

Menší a levnější modely obvykle mají 2 hořáky, dražší a větší grily 3 až 5 hořáků. Zde platí úměra: čím více hořáků, tím rovnoměrnější rozložení tepla (a tím pádem i větší a efektivnější grilovací plocha).

Hořáky kryté flavorizéry

Flavorizér je ocelový plech se žlábky ve tvaru písmene V, který zakrývá hořáky. Trysky hořáků proto nemůže ucpat odkapávající tuk z jídla. Tuk se naopak zachytává na plechu a vypařuje se zpátky do masa, kterému tím dodá potřebnou kouřovou chuť. Další výhodou flavorizéru je snadné čištění, protože lze po vychladnutí z grilu vyndat.

RBS systém s bočními hořáky

Moderní grily využívají tzv. RBS systém (Radiant Burner System), kdy jsou keramické hořáky umístěné na bocích grilu. Teplo se v grilu odráží od spodních ocelových plátů, které zachytávají odkapávající tuk. Stejně jako u flavorizéru, i v tomto případě se tuk zároveň vypařuje zpátky do masa.

Infračervené hořáky

Tento typ hořáků vyniká rovnoměrným a vysoce efektivním ohřevem. Spotřebuje díky tomu méně energie. Infračervené teplo prochází pokrmem, zabraňuje tak připálení a udrží maso krásně šťavnaté. Můžete tedy grilovat se stejnou intenzitou, jako na dřevěném uhlí, a zároveň využívat úspornosti plynu.

Hořáky kryté lávovými kameny

Tento typ je postupně na ústupu. Hlavní nevýhoda: plyn ohřívá nejdříve kameny a ty teprve svým sálajícím teplem ohřívají maso, na rozehřátí grilu proto potřebujete dostatek času. Kameny je navíc vhodné každou sezónu vyměnit, což znamená další náklady navíc. Největším lávovým kamenem úrazu je ale stékající tuk, který může vzplanout a zkazit vám večeři.

Velikost grilovacího roštu

Zvažte, jak velké grilovací hostiny chcete pořádat. Pro 4 strávníky si vystačíte s grilovací plochou okolo 1 500 cm2. Největší modely, se kterými snadno nasytíte až 15 lidí, mají grilovací plochu až 5 000 cm2.

Ovládání a regulace teploty

Další nezanedbatelnou výhodou plynového grilu oproti uhlí je snadná regulace teploty. Pokud nepatříte mezi alchymisty, kteří si rádi hrají s rozpalováním uhlí a jeho doplňováním, tuhle vlastnost rozhodně oceníte. Přeci jen na grilu na uhlí vyžaduje odhad správné teploty trošku zkušenosti a zručnosti, abyste jídlo kvapem nespálili, nebo naopak nepekli zbytečně dlouho. U plynové verze grilu vám tato starost z větší části odpadá.

Detaily, na které se vyplatí nezapomenout

Plynové grily se nabízejí v obří paletě velikostí a rozsahu vybavení. Některé věci jsou samozřejmost či spíše nutnost, některé luxus, na který si ale rychle zvyknete.

Přídavná odkládací plocha

Výhodné jsou například odkládací plochy, kam můžete odložit hotové jídlo a udržovat ho v teple, pokud jsou hosté třeba aktuálně zabráni do jiné zábavy.

Víko se zabudovaným teploměrem

Standardem je dobré víko s kvalitním teploměrem, které vám umožní hlídat teplotu.

Přídavný boční hořák

Mezi pokročilé vychytávky vyšších variant grilů pak může patřit přídavný hořák na boku, který můžete použít na vaření například omáčky na steaky, předvařit si před grilováním kukuřici a spoustu dalších věcí.

Těžká váha mezi grily

Plynový gril musí mít kvůli plynové bombě co nejbytelnější konstrukci, a proto něco váží. Berte tudíž v úvahu, kde bude váš gril stát bude to na jednom místě, nebo ho budete přesouvat? Zvažte proto variantu s bytelnými kolečky, která dobře pojedou třeba i po trávě. Zvažte také, jak moc budete gril vystavovat nepřízni počasí a jestli tomu odpovídá jeho celková konstrukce.

Dokud nás záruční doba nerozdělí

Plynový gril znamená vážný vztah. Není to jen jednorázovka, kterou po sezóně postavíte k popelnici. Už kvůli jeho zmíněným rozměrům a vyšší pořizovací ceně by vám měl minimálně pár sezón vydržet. Dost pravděpodobně přežije záruční dobu (kvalitní výrobci dávají samozřejmě záruku nad rámec povinných 2 let) a je docela dobře možné, že se na něm může něco opotřebovat nebo porouchat a vy pak budete řešit servis či opravu. Vybírejte proto tak, aby se i v této fázi vše obešlo bez zbytečných starostí s dostupností pozáručního servisu a váš plynový gril mohl dál dominovat vaší zahradě.


Pořád si nejste jisti výběrem?

Pokud si stále nejste jisti, zda je plynový gril pro vás to pravé, přečtěte si náš srovnávací článek Jak vybrat správný typ grilu.