Jak vybrat gril na dřevěné uhlí? Známe 5 nejdůležitějších parametrů

Gril na dřevěné uhlí je naprostá klasika maso krásně voní dřevem a kouřem, a díky přímému plameni má lákavou křupavou krustu. Grilování na uhlí je téměř rituál, který vyžaduje čas na dostatečně rozpálení grilu a trochu cviku s přípravou. Pomůžeme vám s výběrem vhodného grilu, aby vám grilování dělalo jen radost.

Podle čeho vybrat gril na dřevěné uhlí?

Vybírejte podle následujících parametrů:

Stabilní a pevná konstrukce na doma, lehká konstrukce na cesty

Pokud budete grilovat převážně doma na zahradě, vybírejte grily s pevnou masivní konstrukcí. Gril se nesmí nijak kývat a hrozit převrhnutím. Přemýšlejte také nad manipulací s grilem bude stát pořád na stejném místě někde v pergole pod střechou, nebo ho budete pokaždé uklízet? V takovém případě by měl mít dostatečně velká kolečka, která dobře pojedou i na trávníku.

Používáte rádi litinové nádobí? Pak je pevná konstrukce absolutní nutnost, aby gril váhu litiny bez potíží vydržel. Nekvalitní spoj nebo materiál vám může nejen zkazit grilování, ale rozžhavené uhlí může způsobit další škodu nebo nedejbože úraz.

Existují také skládací grily s lehkou konstrukcí, které jsou ideální na cesty. Pokud budete gril často vozit s sebou třeba na chalupu nebo do kempu, jsou malé rozměry a nízká váha podstatným kritériem. Dejte si ovšem pozor, aby nízká váha neznamenala i nekvalitní materiál.

Vhodná grilovací výška

Grilování si chcete užít, a ne neustále hrbit záda. Grilovací plocha by měla být dostatečně vysoko, aby se vám gril dobře obsluhoval. Bezpečnost je vždy na prvním místě, obzvlášť pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky.

Nad nízkým kyblíkovým grilem se sice budete neustále sklánět, skladnost je ovšem při cestování jejich hlavní výhodou. Nevadí ani v případě, že máte doma nějaké vyvýšené místo, na které můžete gril usadit.

Bez víka ani ránu

Víko je standardní součástí kvalitního grilu. Mělo by mít díry pro správnou ventilaci vzduchu (abyste jídlo nedusili v kouři), teploměr (zabrání častému otevírání víka a ztrátě teploty) a madlo (které se během grilování nerozpálí). Gril s víkem má hned několik výhod:

Bezpečné vyhasnutí paliva

Po skončení grilování víko přiklopte a nechte palivo samo postupně vyhasnout. Nemusíte mít obavu, že ho vítr rozfouká po zahradě.

Šetření palivem

Zbylé vyhasnuté palivo využijete při další grilovačce. Spotřebujete tak méně uhlí a grilování je hned o něco úspornější. Koneckonců, na hrnec také dáváte poklici, nebo ne?

Nepřímé grilování

Když rozpálený gril přiklopíte, chová se v podstatě jako horkovzdušná trouba. Perfektně připravíte větší kusy masa, které by se jinak na povrchu spálily a uvnitř nedopekly (např. šťavnaté opilé kuře pečené na míse na drůbež Petromax).

Zauzování

Kupte si speciální dřevěné lupínky určené na zauzování a objevte úplně nové možnosti přípravy! Vyzkoušejte udicí lupínky z jabloňového nebo olšového dřeva.

Grilování za každého počasí

Díky víku můžete grilovat klidně i v dešti nebo větru. V chladnějším počasí zajistí stálou teplotu.

Vzduch dovnitř, popel ven!

Systém přívodu a cirkulace vzduchu a systém pro zachytávání popela jsou alfou a omegou kvalitního grilu. Správný gril má 3 úrovně: grilovací rošt pro přípravu jídla, palivový rošt na uhlí nebo brikety a misku na popel.

Průduchy musí pustit po přiklopení víka dostatek vzduchu dovnitř, abyste jídlo skutečně pekli a nedusili v kouři. Některé grily mají integrovaný větrák, jiné grily mají zase spojený systém ventilace s ovládáním spodního roštu. Jedním pohybem tak nejen otevřete přívod vzduchu, ale zbavíte se i vyhořelého uhlí. Po grilování tak nemusíte třást celým grilem ani ho otáčet vzhůru nohama a dolovat popel smetáčkem.

Nezapomínejte ani na rošt

Ten je koneckonců hlavní styčnou plochou grilu s jídlem, měl by tedy být dostatečně kvalitní a umět akumulovat teplo. Většina grilů je opatřena nerezovým nebo ocelovým roštem, jejichž výhodou je snadná údržba. Hlídejte si ovšem, aby nešlo o pouze pochromovaný kov nebo kov opatřený nástřikem – takové rošty moc dlouho nevydrží.

Někteří výrobci nabízejí i litinové rošty. Litina má lepší schopnost akumulace tepla, a na jídle tak nechá krásně vypálený otisk mřížky. Je ale mírně náročnější na údržbu.

Ohlídejte si také, jak snadno lze rošt zvednout. Pravděpodobně budete během grilování muset přikládat uhlí, a tak je zásadní mít rošt jak bezpečně sundat. Po grilování nezapomeňte rošt důkladně vyčistit (opálit zbytky mastnoty a vydrbat kartáčem).

Pořád si nejste jisti výběrem?

Pokud si stále nejste jisti, zda je gril na dřevěné uhlí pro vás to pravé, přečtěte si náš srovnávací článek Jak vybrat správný typ grilu. Připomeňte si i některé výhody a nevýhody grilu na dřevěné uhlí:

✅ Velké cenové rozpětí a široká nabídka možností

✅ Gril na dřevěné uhlí dovede částečně suplovat atmosféru ohniště

✅ Většinou mají lehkou a snadno přenosnou konstrukci

✅ Snadná manipulace díky absenci plynové bomby nebo elektrického kabelu

✅ Po rozpálení je příprava jídla velmi rychlá a není problém držet velmi vysokou teplotu

✅ Malá poruchovost

 

❌ Delší čas potřebný k rozpálení grilu (může vám ho ušetřit gril se zabudovaným větrákem nebo komín na rozžhavení uhlí)

❌ Kvůli kouři nelze grilovat doma a není vhodný ani na balkón nebo do vnitrobloku (existují ovšem i dražší, bezkouřové varianty grilu)

❌ Horší regulace teploty, grilování na dřevěném uhlí vyžaduje zkušenost

❌ Nezdravá příprava jídla (mastnota kapající přímo do ohně ráda vzplane a jídlo zespodu přismahne)

❌ Spotřeba briket, které je zároveň potřeba skladovat společně s grilem

❌ Zdlouhavé čištění, rošt by měl být před dalším grilováním vždy zcela čistý