Jak správně naložit maso na grilování: základní kroky

Grilování je nejen zábava, ale svým způsobem i umění, které vyžaduje kvalitní suroviny, dobré náčiní a správnou techniku. V tomto článku vám představíme, jak naložit vepřové, hovězí nebo třeba kuřecí maso tak, abyste dosáhli co nejšťavnatějšího a nejchutnějšího výsledku.


Základní principy nakládání masa

Ať máte v kapse osvědčený tip od svých přátel nebo jste v nakládání masa úplný začátečník, měli byste znát několik zásad, na kterých se shoduje většina odborníků.


Co je součástí skvělé marinády?

- Kvalitní olej: ideálně olivový olej, který je základem každé dobré marinády.

- Koření a bylinky: speciální grilovací koření, které posune chuť vašeho masa na novou úroveň. Vyzkoušet můžete třeba koření Plameňák, které skvěle chutná a je navíc bez éček.

- Nesolit před grilováním: sůl vytáhne z masa vodu a může způsobit, že maso bude po upečení suché. S jeho solením tedy počkejte.


Jak dlouho maso naložit?

- Minimální doba: Měli byste maso nechat naložené minimálně několik hodin před samotným grilováním, aby stačilo marinádu vtáhnout.

- Ideální doba: 24 hodin před grilováním. Maso uchovejte v uzavřené nádobě nebo sáčku v lednici.


Příprava masa

- Kvalita a čerstvost: Základem je kvalitní a čerstvé maso, ideálně z prověřeného chovu. Doporučujeme maso koupit v celku a doma jej nakrájet na vhodné plátky. 

- Marináda: Použijte olivový olej, mletý černý pepř, mletou papriku, rozmarýn a další ingredience dle chuti. 


Výběr správného náčiní a příslušenství

- Grily: Kvalitní gril je základ. Vyberte si z široké nabídky grilů na dřevo, elektrických nebo plynových grilů.

- Nářadí a náčiní: Doplňky ke grilu, které vám usnadní přípravu, grilování i úklid. Patří mezi ně například kleště, obracečka nebo třeba kožené grilovací rukavice, která vám poskytne ochranu při manipulaci s rozpáleným grilem.

- Teploměr: Bezdrátový teploměr pro kontrolu teploty masa. Již dlouhou dobu patří mezi naše bestsellery a dobře víme, proč!