Opilé kuře grilované na stojanu: ještě lepší a zdravější, než na plechovce od piva

Určitě jste už slyšeli (nebo možná i sami zkoušeli) o pečení kuřete posazeném na plechovce piva. Maso se na stojáka hezky upeče ze všech stran, ale péct jej přímo na plechovce určitě nedoporučujeme, není to zdravé a bezpečné. Máme pro vás lepší způsob nerezový stojan určený přímo pro pečení drůbeže!

Proč nepoužívat plechovku od piva?

Během pečení se z hliníkové lakované plechovky odlupuje barva a lak. Tyto chemikálie se snadno přenesou i na maso a s ním do vašeho žaludku. A to už nezní tak lákavě. Navíc manipulace s vařící nestabilní plechovkou není zrovna bezpečná.

Použijte raději nerezový stojan

Vyzkoušejte stojan na grilování drůbeže, který se hodí jak do trouby, tak do uzavřeného grilu. Stojan má praktické držadlo pro snadné a bezpečné přenášení a lze ho mýt v myčce na nádobí.


Kuře grilované na stojanu s gratinovanými brambory se slaninou

Suroviny na grilované kuře:

  • 1 celé středně velké kuře
  • sůl
  • směs koření na kuřecí maso
  • 120 g másla

Postup:

  1. Kuře omyjte, osušte a pořádně nasolte seshora i zevnitř. Poté ho nechte odležet alespoň 2 hodiny v lednici, nejlépe přes noc.
  2. Stojan opláchněte studenou vodou, kuře vám pak na něj půjde lépe natáhnout. Odleželé kuře posaďte na stojan a pečte v uzavřeném grilu nebo v troubě (na nejnižší příčce) na 180 stupňů, cca 60 až 90 minut dle výkonu trouby. Kuře nepečeme příliš zprudka, aby se uvnitř dobře propeklo a ani příliš dlouho, aby maso nezůstalo suché.
  3. V misce rozpusťte máslo a smíchejte jej se solí a směsí koření na kuřecí maso. Během pečení celé kuře průběžně potírejte připravenou směsí.
  4. Upečené kuře vytáhneme a necháme 10 minut odstát. Teprve poté kuře opatrně stáhněte ze stojanu. Před servírováním znovu přelijte výpekem.

 

TIP: Vyzkoušejte naše vlastní grilovací koření na kuřecí
Smíchali jsme ty nejlepší byliny a zakápli je trochou oleje, aby grilované kuřecí získalo nezaměnitelnou chuť. 

Jak na gratinované brambory se slaninou

Suroviny na gratinované brambory se slaninou:

  • 1 kg nových brambor
  • 80 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Omyté a usušené brambory neloupejte, ale nakrájejte na tenké plátky (zhruba 1 mm). Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na půlkolečka a česnek prolisujte.
  2. Zapékací mísu vymažte máslem, naskládejte vrstvu brambor a dobře osolte a opepřete. Přidejte slaninu, cibuli a česnek. Pokračujte dalšími vrstvami, dokud vám nedojdou suroviny (nezapomeňte každou vrstvu znovu osolit a opepřit). Poslední vrstva by měla končit bramborami.
  3. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte k varu a ihned sundejte z plamene. Směsí zalijte brambory.
  4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut při teplotě 180 °C. Pokud bude horní vrstva brambor brzy pěkně opečená, přikryjte ji alobalem, aby se do konce pečení nespálila.